Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

Международните реакции, които предизвика, непотвърдената новина за химическа атака със стотици жертви в Сирия продължава да е водеща тема за чуждестранните вестници.

Австрийският Ди Пресе пише за лавирането на САЩ и англо-френския фронт срещу сирийския президент Башар Асад и припомня аналогичното разположение на силите преди натовските удари срещу Либия през 2011. Международните инспектори, от които се очаква да изяснят обстоятелствата около атаката, са безсилни поради силно ограничените си правомощия, а заканите на генералния секретар на ООН за "сериозни последици" са напразни, смята изданието. (http://diepresse.com)

Инспекторите са възпрепятствани от разногласията между Съединените щати и Русия, сочи Вашингтон Пост. Вашингтон и Москва не могат да се разберат коя от враждуващите страни в Сирия възпрепятства разследването, като руските дипломати обвиняват бунтовниците. (http://www.washingtonpost.com)

Германският Зюддойче Цайтунг отбелязва сдържаната реакция на Барак Обама. Натискът върху американския президент за интервенция в Сирия се засилва, след като преди време самият Обама окачестви употребата на химическо оръжие като "червена линия", която сирийското правителство не трябва да пресича. Най-високопоставеният демократ в комисията по външни работи на Камарата на представителите Елиът Енгъл призова за въздушни удари срещу Асад с аргумента, че бездействие на Вашингтон ще се изтълкува като картбланш за употребата на оръжие за масово поразяване, пише Зюддойче Цайтунг. (http://www.sueddeutsche.de)

Претегляйки възможните отговори на предполагаемата химическа атака в Сирия, съветниците на Обама изучават въздушната война на НАТО в Косово като пример за действие без мандат от Обединените нации, пише НЮ ЙОРК ТАЙМС. При вероятността от руско вето в Съвета за сигурност, американският президент смята, че евентуална интервенция ще изисква силна международна коалиция и правни основания, отбелязва изданието.

По публикацията работи: Добрин Йотов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна