Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вучков: Вярвам, че по темата за сигурността може да се постигне някакъв консенсус

Снимка: БГНЕС

Дискусията за службите е необходима, но е крайно време да пристъпи към своя финален завършек. През последните 2 години се положиха толкова много усилия по тази тема, за съжаление в предишното НС няколко дни не стигнаха, за да се приемат на второ четене цял пакет от закони. Дискусията не трябва да започва сега, а просто трябва да продължи. Това, което чуваме откъслечно, малко на тъмно, като фрази и идеи не се вписва в тази наша представа. Това заяви в предаването "12+3" Веселин Вучков от ГЕРБ. По думите му липсват ключови предпоставки, за да се води информиран дебат за идеите на управляващите в момента. Освен това, липсва каквото и да е широко обществено обсъждане, което е абсолютно необходимо, за да има обществено доверие към някаква сериозна реформа в службите, подчерта той.

Все още вярвам, че по темата за сигурността може да се постигне някакъв консенсус. Той е необходим, категоричен бе Вучков. Според него НСО трябва да остане към президентската институция, защото тя трябва да е равно отдалечена от всички власти.

Не смятам, че има война между институциите. Точно по темата за сигурността ми се струва, че не трябва да се допуска. Балансиращата роля на президента при назначаването на висши служители в сферата на сигурността е изключително необходима. Тук промяна не трябва да се прави.

Вучков е категоричен още, че е абсолютно необходим и гражданският, и парламентарният контрол на тези служби.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени