Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турската армия прехвърля бойна техника и военен състав по границата със Сирия

Снимка: Дневник

След вчерашното изявление на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, че Турция е готова да участва във всяка възможна коалиция за военна интервенция в Сирия, турската армия прехвърля още танкове, бойна техника и военен състав по границата със Сирия. Турските въоръжени сили имат пълномощие от Меджлиса за участие във военни действия срещу Сирия, което е в сила до 4-ти октомври т.г. Сега се прехвърлят допълнително техника и части от 3-ти батальон край град Хатай, съобщиха информационните източници. Край град Кахраманмараш са разположени натовските ракети "Пейтриът" за защита от евентуален удар от сирийска страна, тъй като няколко пъти вече Дамаск заплаши Турция, че ще я удари, ако участва в интервенция в Сирия.

Източниците съобщават за раздвижване на американската военновъздушна база "Инджирлик" край Адана. Американски военни транспортни самолети са кацали и излитали от базата през последните дни.

Турски военни експерти, които коментираха параметрите на възможна военна атака срещу Сирия, подчертаха, че ще бъде извършена само по въздуха, като изключват извършване на сухопътна операция с участието на войници.

В същото време се активизираха протестните действия срещу участието на Турция в евентуална военна интервенция в Сирия. Депутатите от главната опозиционна партия в турския парламент, Народнорепубликанската партия, изпратиха писмо до отговорни представители в САЩ, в което се обявяват решително срещу война в Сирия и настояват да бъде намерено разрешение на сирийската криза с мирни средства.

По публикацията работи: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Турция

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна