Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Христо Хинков: Все по-млади хора посягат на живота си

Снимка: БГНЕС

Средно около 2000 на година са опитите за самоубийства, които включват и осъществените от тях, които са около 800. Данните са динамични, но наблюдаваме тенденция към повишаване и на общия брой на опитите за самоубийства и на осъществените самоубийства. Това каза д-р Христо Хинков, началник сектор "Психично здраве" в Националния център по обществено здраве и анализи, в интервю за предаването "Хоризонт до обед".

Повечето опити за самоубийство са извършвани от жени, но при осъществените опити повечето са мъже, посочи д-р Хинков и добави: Тревожните данни са, че намалява възрастта на суицидантите, все по-млади хора посягат на живота си. Основните мотиви за посягането към живота са семейни проблеми, проблеми от емоционален характер.

Не съществува устойчива мрежа за предоставяне на консултация за хора, склонни към самоубийства: Има изградени мрежи за консултации, но те не са обединени в цялостна национална стратегия и това е един от проблемите, които тази програма си поставя за цел да реши. Другият проблем е свързан с достоверната информация и методите за посягане на живота.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна