Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Райчинов: В Здравната стратегия липсва конкретика в мерките

Снимка: БГНЕС

Представители на Българския лекарския съюз не са били поканени да участват при изработването на Националната здравна стратегия. Здравният министър д-р Таня Андреева обаче увери, че Стратегията е дело на експерти и очертава здравната политика за следващия програмен период, а лекарите ще могат да предлагат мерки за прилагането й.

Цветан Райчинов, председател на БЛС, заяви, че съгласно споразуменията, които са подписали с партиите, в първите 6 месеца се съставя работна група, с участието и на БЛС, която да изработи Стратегия в здравеопазването. Не знам дали сме подведени, дали е пренебрежение, но не е това, което трябваше да бъде.

Според д-р Райчинов липсва конкретика в мерките и яснота откъде ще дойде финансирането за решаването на проблемите в цели сектори на здравеопазването. Това са някои от слабостите, които Лекарският съюз отбелязва в Здравната стратегия. Д-р Райчинов каза, че Лекарският съюз вече е поискал среща с управляващите партии относно спазването на предизборните споразумения, които регламентират участието на съсловието в реформите в здравеопазването.

Чуйте разговора с д-р Цветан Райчинов от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени