Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Eвродепутати инспектират граничните ни съоръжения

Снимка: БГНЕС

Делегация на Европейския парламент, в която е и евродепутатът Ивайло Калфин, ще инспектира съоръжения, изградени с европейски средства по българско-турската и гръцко-турската граница.

Евродепутатите ще се срещнат с вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, с членовете на парламентарните комисии по отбрана и по бюджет, с директорите на Агенция "Митници" и Гранична полиция. Планирано е и посещение на Националния координационен център и транзитния център за настаняване в Пъстрогор.

В интервю за "Хоризонт" евродепутатът от ПЕС Ивайло Калфин каза, че най-доброто за България и останалите европейски държави ще е сирийските бежанци да бъдат задържани в територии, близки до тяхната граница.

Това е най-доброто и това е целта. Това също е реалистично до някакви граници. В момента има 2 милиона души бежанци, избягали от Сирия. Има още 2,5 милиона, по данни на ООН, които са извън домовете си, което означава, че са разрушени или около тях се водят военни действия и са все още на територията на Сирия. Те също са потенциални бежанци. Трябва да се положат усилия максимален брой от бежанците да останат в съседните страни - Ливан, Йордания, Турция и след като завършат военните действия, да се приберат в домовете си.

Български евродепутати обявиха намерението си да убедят ЕС да отпусне финансова помощ на България заради бежанската вълна от Сирия. Евродепутатът от ЕНП Светослав Малинов изрази надежда, че страната ни ще може да получи такава подкрепа от всички, които са имали проблеми като тези, пред които сега се изправяме и ние. По думите му нашият проблем е проблем в много други европейски държави от години:

Проблемът, с който България се сблъсква сега, е нов за нас. Имаме нужда от помощ във всички посоки – от техническа, запознаване с най-добрите практики, до средства, за да можем да посрещаме тези хора, тъй като нашият бюджет определено има някакви граници. Нашата битка за всичко това предстои. При всички положения обаче ЕС е склонен да помага, има програми, има инструменти за всички тези нива на помощ и ние ще ги използваме. Сигурен съм, че България ще успее да се възползва от възможностите, които Съюзът предоставя.

Ние трябва по някакъв начин да покажем готовност и компетентност, за да се възползваме от всички тези възможности. Как ще се споразумеем, къде ще бъде границата, от която нататък ние вече няма да можем да се справяме – е въпрос на компетентност, договаряне с ЕС. Едно мога да гарантирам – няма български евродепутат, който да не подкрепи желанието на България за повече помощ, но трябва да го направим както трябва.

Цялото интервю със Светослав Малинов и Ивайло Калфин чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна