Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Наръчник за търсене на работа - в помощ на младите специалисти

Снимка: БТА

Осем от всеки десет млади специалисти не достигат до подходящи позиции. Сред причините е и липсата на достатъчно кариерни консултанти, показват нови данни. В помощ на младите специалисти е готов и наръчник за търсене на работа.

В наръчника за млади специалисти насоки могат да получат и възрастните, обясни кариерният консултант Надежда Ангелова. Ако кандидатстването е по обява, достатъчно е да отговориш на 60% от изискванията, уверена е Ангелова.

Компаниите много често представят един списък с изисквания, на който малко хора отговарят на куп или пък, ако отговарят, искат много високо заплащане, защото са утвърдени специалисти.

Българите все още изпитват страх да кандидатстват за работа или стаж в европейските институции, обяснява Маргарет Тачева, която е автор в наръчника за млади специалисти.

40 000 души работят в администрацията на целия Европейски съюз. Действително работят много високо квалифицирани кадри, но институциите имат политики по отглеждане на таланти.

Наръчникът за млади специалисти ще се разпространява безплатно в интернет и в кариерните центрове на висшите училища.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от