Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветът на Европа реагира на антиромската реторика на Франция

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Комисарят по правата на човека към Съвета на Европа Нилс Муйжниекс заяви, че е много притеснен от антиромската реторика във Франция, особено с наближаването на местните и европейските избори през 2014-а година:

Тези дебати продължават една обезпокоителна тенденция към дискриминационни и подстрекателски антиромски изказвания и може да вземе опасен обрат на следващите местни и европейски избори.

Дебатът стигматизира европейски граждани заради произхода им и подхранва все повече антиромските настроения, подчертава комисарят на европейската организация, която обединява 47 страни.

Сред основните цели на Съвета на Европа са защитата на правата на човека, демокрацията и правовата държава. Фактът, че политици и лица на изборни длъжности правят и повтарят подобни изказвания, е опасен, защото банализира дискриминацията, предупреди Муйжниекс.

Френският вътрешен министър Манюел Валс бе критикуван за изказванията, че ромите не искат да се интегрират и Франция не носи отговорност за тях. Обръщайки се към Румъния и България, той поиска тези две страни да направят повече за интегриране на ромите.

Ромите са обречени да се върнат в страните си и да се интегрират там, повтори Валс днес, след подобно изявление вчера.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна