Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: Ромите имат право на интеграция в страните, в които са избрали да живеят

Оливие Байи: Във Франция бъркат правото на свободно движение, Шенген и достъпа до трудовите пазари
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Европейската комисия обяви, че ромите имат право на интеграция в страните, в които са избрали да живеят, и предупреди за възможни санкции срещу държави, които не спазват основни европейски права.

Изявлението дойде в отговор на коментарите на френския вътрешен министър, че ромите от България и Румъния трябва да се върнат в родните си страни, и на дебатите във Франция, в които този въпрос се обвързва с влизането в Шенген.

Волно или неволно във Франция се бъркат правото на свободно движение, Шенген и достъпа до трудовите пазари, каза говорителят на Европейската комисия Оливие Байи. Той припомни, че не се предвижда присъединяване на България и Румъния към Шенгенската зона от 1-ви януари догодина, защото още няма единодушно решение на страните-членки, но подчерта:

Фактът, че Румъния и България не са част от Шенгенското пространство, не е никаква пречка за свободното движение на български и румънски граждани във всички останали страни от Евросъюза – единствената разлика е, че те трябва да преминават граничен контрол, това обаче не поставя под въпрос правото им на свободно движение.

Говорителят припомни още, че това, което отпада от началото на идната година, са ограничителните режими за достъп до трудовите пазари, които все още действат в 8 страни, сред които и Франция:

Всички ограничения за български и румънски работници ще изчезнат на 1-ви януари 2014-а година във всички държави от Европейския съюз, в това число и в 8-те страни, които все още им налагат такива ограничения, каза Оливие Байи. Той подчерта и че страните от Евросъюза са постигнали съгласие по стратегия, според която ромите трябва да бъдат интегрирани не само в родните им страни, но и в страните, в които искат да пребивават.

На всяка държава, която не спазва основни права, може да бъдат наложени финансови санкции, заяви още говорителят:

Ако тези принципи и свободи, записани в европейските договори и по-късно доразвити в редица директиви, не се спазват, Европейската комисия ще използва средствата, с които разполага.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна