Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър отбелязват Световния ден на туризма

Снимка: Архив

С шествие на герои от Средновековието и атрактивни събития днес в Кипър се отбелязва Световният ден на туризма. Център на празненствата е крабрейжният град Лимасол, най-големият туристически и курортен център на острова, известен със своите фестивали и карнавали.

Крал и кралица, рицари, придворни, трубадури, търговци изпълват днес кипърския град Лимасол. Посещението им е част от оригиналното честване на острова на Световния ден на туризма, който тази година е посветен на водата. Лимасол, който е на брега на Средиземно море, съчетава и присъствието на водата, и историята в предлагания от Кипър туристически продукт. Атрактивното отбелязване на световния ден днес е и нова възможност градът да привлече повече гости и туристи.

Програмата започна с безплатни туристически обиколки на историческия център на Лимасол, като гидове са членове на Кипърската асоциация на екскурзоводите. По случай Световния ден на туризма с безплатен вход работят редица музеи, сред които музеите на театъра и на народното изкуство. Любителите на по-силни усещания ще имат възможност да опитат конна езда, стрелба с лък, скално катерене и други дейности, с които да обогатят туристическия си опит.

Кулминацията на празника е тържествената средновековна вечер, която ще се състои сред реални декори - в средновековния замък на Лимасол. Повече от 70 души, сред които кралската двойка, кралският охранител, придворни и музиканти, ще представят епохата.

Тази година е трудна за туризма в Кипър, отчетоха от ресорното министерство и различните асоциации на работещите в отрасъла. Решението на Еврогрупата през март, което блокира работата на банките, сривът във финансовата система и икономическата криза в страната предизвикаха отлив на туристи. Браншът обаче очаква най-малко 100 000 туристи да пристигнат допълнително през неактивния зимен сезон. Надеждите са и че 2014-а г. ще бъде по-добра за туристическата индустрия в Кипър.

По публикацията работи: Бранислава Бобанац – за БНР от Никозия
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна