Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скандално известният Борислав Иванов спира с шахмата

Снимка: Архив

След завършването на първия международен шахматен турнир "Гранд Оупън Благоевград 2013" придобилият в последно време скандална известност 25-годишен благоевградски шахматист Борислав Иванов обяви, че прекратява шахматната си кариера. Той завърши на 15-о място в турнира, привлякъл 108 участници от 12 държави. Между тях имаше девет гросмайстори и петима международни майстори, които си оспорваха награден фонд от 43 700 лв.

Борислав Иванов в последно време стана обект на сериозно обществено внимание и атаки от много представители на шахматните среди, заради съмнения (недоказани до момента), че използвал нечестни средства - електроника и т. н., докато играел, и с това се обяснявал бързият му възход и успехи. Това бе и причина благоевградският турнир да се състои при много стриктни мерки и правила, като използването на телефони и електронни устройства от състезателите в залата бе абсолютно забранено. В зала "22 септември" по време на целия турнир бяха поставени и две устройства, които да заглушават радио, gsm и wireless сигнали. Всички технически устройства на участниците също бяха предавани на съхранение при охранителите на състезанието.

Преди партията с американеца Максим Длуги благоевградчанинът Борислав Иванов отказал при проверка да си събуе маратонките, което счел за унизително, и това стана причина да му бъде присъдена служебна загуба. След края на турнира Борислав Иванов заяви пред журналисти, че след тези постоянно психоатаки, на които е подложен, e решил да сложи край на кариерата си като шахматист. "Не смятам да участвам в турнири, защото няма да ме допускат, ще ме наказват за всяко едно нещо - за неправилно дишане, за неправилна стойка, за неправилно седене на масата и т. н. Примирил съм се общо взето с това. Кариерата ми като шахматист приключи."

Главният организатор и спонсор на турнира Мариян Петков коментира, че е доволен от турнира. "Това е първата ми среща с шахмата, в смисъл да подкрепям и спонсорирам такова събитие, тъй като съм подпомагал други спортове досега. Ще продължа да подкрепям шахмата. Още тази година ще направим в София коледен турнир за деца. Догодина още сега мога да обява, че ще има голям турнир в Хасково, който е моят роден град. Сигурен съм, че ще извадя всичките изводи и ще си науча уроците от този турнир, така че следващият да е още по-добре организиран".

По отношение на споровете около Борислав Иванов Мариян Петков коментира: "Турнирът въобще не е организиран с цел да оневиняваме или да разобличаваме някой шахматист, още повече да бъде направен турнирът той да спечели, както се тиражираха много такива спекулации. Аз нямам отношение към Борислав, да, познавам го покрай организацията на турнира. Длъжен съм да му вярвам, тъй като е български шахматист и аз нямам причини да се съмнявам. Но ако бъде разобличен някога по време на игра, че мами, да си понесе последствията. Но пак казвам - нито той е бил целта на турнира, нито той е бил "гвоздеят" на програмата. За съжаление, с една негова грешка там, като отказа да послуша при мерките за сигурност /даже бих казал, че и аз не бих се съгласил на нещо такова/, загуби възможност да вземе награда. Иначе се представи на нивото си".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени