Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повдигнаха обвинения на бивши шефове на "Напоителни системи"

Снимка: БГНЕС

Прокуратурата обвини бившия изпълнителен директор на "Напоителни системи" Стайко Ганчев и бившите членовете на борда на директорите Георги Харизанов и Радослав Чеглайски за сключване на неизгодна сделка.

Тримата са задържани за 72 часа, след което ще бъде поискано от Софийския районен съд да им бъде наложен "постоянен арест".

Става дума за бракувани 100 тона скрап от черни и цветни метали, части от съоръжения за напояване на земеделски земи. Досъдебното производство е от 30-и септември 2013-а година и до момента са разпитани седем свидетели, назначена е комплексна техническа експертиза.

На 2-ри ноември 2011-а година в София е проведено заседание на Съвета на директорите на "Напоителни системи", на което тримата обвиняеми вземат решение за бракуваните 100 хиляди тона скрап от черни и цветни метали. Съгласно решението, продажбата е трябвало да се извърши на Софийската стокова борса до 30-и декември 2012-а година на най-високата цена на тон, предложена на сесията на борсата. Ден след решението обаче Стойко Ганчев съзнателно сключва според прокуратурата сделка - договор за поръчка с борсов посредник, сключени са две сделки, едната за продажба на 500 тона скрап на цена от 200 лева за тон, а другата за продажбата на 1500 тона скрап на цена от 270 лева на тон. Цени, които държавното обвинение определя като значително по-ниски от средната пазарна цена на метали от същия вид и качество.

Случаят се квалифицира като особено тежък, защото в този момент "Напоителни системи" са в тежко финансово състояние, а неизгодната продажба е довела до нарушаване на нормалното функциониране на дружеството.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна