Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служителите в "Напоителни системи" обявяват стачка, ако не получат заплати за седмица

Министър Греков: Заплатите ще бъдат изплатени до 10 дни
Снимка: БГНЕС

Язовирите са потенциално опасни, а напоителната и отводнителната система е разбита, което води до загуби на вода и крие риск за населението. За това предупредиха работниците от "Напоителни системи", които протестират пред сградата на Министерството на земеделието.

Ако до края на седмицата заплатите не бъдат изплатени, от Дружеството ще започнат стачни действия. Ако започне стачка в "Напоителни системи", има риск наводненията от село Бисер и Богров да се повторят в други населени места, предупреждават протестиращите.

15 милиона лева дължи държавата на държавното дружество "Напоителни системи". Задълженията са за отводнителни дейности, които са важни, защото предпазват от наводнения.

От своя страна Дружеството дължи 22 милиона лева към доставчици на енергия, изпълнители на различни дейности и за заплати. Работниците са получили последно юлското си възнаграждение.

Ако работниците започнат стачка, това е изключително опасно, предвид есенните дъждове, предупредиха синдикатите. Лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев дори заплаши с гражданско неподчинение, предупреждавайки управляващите: Ние не свирим на бели рояли, ние имаме кирки, лопати и други подръчни средства, с които можем да бием и да трошим.

Министърът на земеделието Димитър Греков прие представители на синдикатите. Министърът заяви, че след срещата със синдикатите да слезе и да разговаря с всички протестиращи. 

Тази сутрин пред "Хоризонт" Греков пое ангажимент до седмица парите да бъдат изплатени, за което се водят активни разговори с Министерството на финансите, а за следващата година пари за отводняване да бъдат заложени в държавния бюджет. 

По публикацията работи: В. Миланова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна