Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във видинското поделение на Държавен архив има 19 нови фонда

Снимка: Архив

Във видинското поделение на Държавен архив ще бъдат представени последните и най-ценни постъпления. По повод професионалния празник на архивиста във Видинския Държавен архив е организирана среща с общественици, журналисти и дарители, на която ще бъдат представени последните и най- ценни постъпления в архива.

Нови 19 фонда към събраните близо 1 800 добавят тази година служителите във Видинския Държавния архив. Поради липса на големи икономически обекти по- голямата част от новите постъпления са лични документи, каза директорът Светлана Кръстева и уточни:

Постъпиха ценни дарения на лични документи на Илия Цанов, на Митко Лачев, на акад. Пантелей Зарев, на основателя на Видинския музей Васил Атанасов. Нови документи получихме и към фонда на д-р Бърни Бончев, на изявения видински журналист Ванко Иванов, от Соня Мачорска  - документите на Информационния център, отразявал строителството на Дунав мост Видин- Калафат. Нови постъпления направи и историкът Румен Манов от София.

Светлана Кръстева обяви , че в края на месеца Видинският държавен архив организира научна конференция с международно участие на тема: “Модернизационни тенденции в стопанския и културен живот във Видинско и Тимошко- 19-20 век“.

Държавният архив в Плевен обяви ден на отворените врати, допълни кореспондентът на БНР Цецка Николова. Посетителите могат да разгледат хранилищата, които съдържат почти 2 000 фондови единици. На посетителите ще бъдат показани дипломи на известни плевенчани, учили в чужбина в миналото, както и документ от 1934 година, когато се взема решение за герба и девиза на град Плевен.

По публикацията работи: Тотка Нинова - кор. на БНР във Видин
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна