Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експулсират 12 незаконни имигранти

Снимка: БГНЕС

12 души, преминали незаконно границата, имат заповед за експулсиране, съобщи в парламента министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Досега в центровете за бежанци са настанени 7 500 души, незаконно преминали българската граница, а 620 души са в ареста.

От Сирия са почти 5 000, от Афганистан - около 1000, от Палестина и от Алжир са по около 400, а от Мали - над 250. От задържаните на вход на българо-турската зелена граница около 80% са без документи за самоличност. Процентът на нелегално преминалите на вход през българо-турската граница, които не са задържани от Гранична полиция, е незначителен - под 0,5 на сто. Към момента, от извършените полицейски обиски не са открити оръжия. Служителите на гранична полиция провеждат интервюта с незаконните емигранти, веднага след тяхното задържане, независимо от това дали те имат или не документи за самоличност, каза Цветлин Йовчев.

Той добави, че Държавната агенция за бежанците не предвижда строеж на нови сгради за настаняване на имигрантите.

Председателят на агенцията Николай Чирпанлиев прогнозира, че ще се стигне и до изграждане на палаткови лагери за потърсилите убежище:

Идеята е много бързо да даваме статут, много бързо да правим регистрация. Съгласно закона за убежище и бежанците, ние сме длъжни да им дадем подслон. Работи се в няколко направления, едно от тия направления, това е да закупуваме съоръжения, става въпрос за фургони, които са много удобни.

Чирпанлиев заяви, че големият бежански поток налага и законодателни промени за по-бързо справяне със ситуацията.

По публикацията работиха: Даниел Инков, Надежда Николова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени