Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цв. Йовчев: Полицейският сектор СОД ще бъде закрит, а служителите му - преназначени

Снимка: БГНЕС

Полицейският сектор „Сигнално-охранителна дейност” ще бъде закрит от първи януари 2014-а година, потвърди в парламента министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Мотивите за закриването на държавната охрана, според вътрешното министерство, е, че секторът е работил в конфликт на интереси и е трупал загуби.

Тази търговска дейност не генерира печалби за Министерство на вътрешните работи. Загубите от дейността вероятно до края на годината могат да надхвърлят 2 милиона лева, посочи Цветлин Йовчев и допълни, че хората няма да бъдат съкращавани:

Част от тях ще продължат да работят в структурите, извършващи дейност по обслужване на обекти на МВР - с използване на сигнално-охранителната техника. Останалите ще бъдат пренасочени към вакантни длъжности в Министерството на вътрешните работи.

Депутатът от ГЕРБ и бивш министър на вътрешните работи Цветан Цветанов апострофира вътрешния министър:

Служителите, които работят в тази структура, са обезпокоени за това, че не могат да си намерят работа. Това ще натовари допълнително бюджета на Министерство на вътрешните работи. СОД се самоиздържа от дейността, която реализира.

Цветлин Йовчев заяви, че няма да има проблем по преназначаването на полицейските служители и обясни защо се налага промяната на структурата:

Бюджетът на Министерството на вътрешните работи трябва да бъде изразходван само и единствено за противодействие на престъпността, за охрана на обществения ред, противопожарна защита и защита на населението при бедствия и аварии, и за охрана на държавната граница.

По публикацията работи: Даниел Инков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени