Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пазарджишкият окръжен съд даде ход на делото срещу 13-те имами

Снимка: БГНЕС
Пазарджишкият окръжен съд даде ход на делото срещу 13-те имами, обвинени в проповядването на антидемократична идеология и насаждането на религиозна омраза. В два поредни дни ще бъдат разпитани нови 37 свидетели, по искане на адвокатите на обвинените.

От 22-мата свидетели, които днес трябваше да бъдат разпитани, се явиха 16. Сред тях са и две момчета от Рудозем, които заедно с 80 свои връстници от града са от местния футболен отбор, спонсориран от имама на Рудозем Хайри Шерифов, обвиняем по делото. Учениците отрекоха да са обучавани в хафъзи:

Ние сме тук един вид да го защитим, защото примерно се изказват някакви спекулации, че извършваме ритуали или не знам си какви си, че ни принуждават да правим нещо, за да играем футбол. Ние сме тук, за да докажем, че това не е така, защото ние с финансовата част не ни занимават, ние просто трябва да играем. /…/ Ако имаше пари от Саудитска Арабия, отборът не знам на кое ниво щеше да е, щеше да е на едно много по-голямо ниво. Основният приход на отбора е от там, от нашите такси, които събираме, по 15 лева събираме всеки месец.

Секретарят на Районното мюфтийство в Смолян Бехти Босев отрече да са получавани официални дарения от фондацията "Ал Уакф Ал Ислями":

Говорим за анонимни дарения за суми, които са, да не кажа смешни. Хора идват, даряват по 5, по 10 лева и не искат да им се пишат имената, искат да останат анонимни.

Разпитите на свидетелите продължават, пред сградата на съда в Пазарджик има засилено полицейско присъствие, но обстановката е спокойна.
По публикацията работи: Невена Петрова - кор. на БНР в Пазарджик
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна