Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП решава днес дали да подкрепи ДПС за сезиране на Конституционния съд за мораториума

Снимка: БГНЕС

Парламентарната група на Коалиция за България ще реши най-късно днес дали да подкрепи инициативата на Движението за права и свободи за сезиране на Конституционния съд срещу удължаването на мораториума върху покупките на земи от чужденци. За сезирането се подписаха всички депутати от ДПС. Не достигат обаче дванадесет подписа. Ако не получи подкрепа, ДПС ще поиска от президента да постави въпроса на конституционните съдии.

При гласуването в пленарна зала на 22-ри октомври по-голямата част от левите депутати подкрепиха мораториума до 2020-а година. Днес те ще трябва да потвърдят или променят решението си. Заместник-председателят на парламентарната група на БСП Янаки Стоилов коментира:

Остава необходимост от търсене на решение на въпроса, на който приетото решение на парламента не може да отговори. Ние ще обмислим промени в Закона за земята, които в скоро време ще предоставим за дискусия.

Подготвяните промени предвиждат ограничаване на чуждата собственост чрез въвеждане на принцип на уседналост и прозрачност, каза преди дни пред "Хоризонт" председателят на ресорната комисия в парламента Светла Бъчварова:

Мисля, че това е нещо важно, защото в противен случай ние рискуваме наистина да се купува земя, без да се знае собственикът, без този собственик да се интересува и да се използва именно за това, за което е купена.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна