Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националното представителство на студентските съвети излезе с официална позиция за протестите

Снимка: НПСС

Националното представителство на студентските съвети излезе с официална позиция за протестните и окупационни действия във висши училища в страната. Това стана по време на Общото събрание, проведено в Шумен. Председателят на организацията Ангел Георгиев оповести позицията на своите колеги:

Националното представителство на студентските съвети принципно подкрепя всяка форма на граждански активизъм от страна на българските студенти, тъй като апатията и липсата на солидарност са сред най-големите проблеми на българското общество. Националното представителство на студентските съвети като орган за защита на общите права и интересите на студентите и докторантите в Република България, съгласно член 73А от Закона за висше образование, отбелязва, че правото на протест, което се насърчава, не бива да бъде в ущърб на правото на обучение. Алма Матер е институция, която дава знания, която обучава. Демокрацията, свободата, истината и знанието не търпят вериги, а ги премахват. Същевременно с това трябва да бъде отбелязано, че ако има първопричина за създаването на определени трудности в учебния процес по повод настоящите протести, то проблемът е в нестабилността на обществено-политическата среда в страната, а не студентите протестиращи или не. Студентите никога не са били проблемът. Те са неговото решение. Докато това не бъде разбрано страната няма да може да отбележи търсенето на политическа и икономическа стабилност и растеж.

Националното представителство на студентските съвети в България изрази и готовността си да работи за подобряването на условията на живот на бежанците у нас и да подкрепи Агенцията за бежанците. То ще съдейства студенти от специалностите медицина и арабистика да се включат като доброволци в работата с бежанците от Сирия у нас.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна