Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миков и Манолова с разнопосочни коментари за избора на нов главен съдебен инспектор

Снимка: БГНЕС

Разнопосочни коментари за избора на нов главен съдебен инспектор направиха председателят на парламента Михаил Миков и заместничката му Мая Манолова.  Мястото се оваканти преди десетина дни, когато близо година след като изтече мандатът й, Ана Караиванова се оттегли сама като шеф на Съдебния инспекторат.

Миков коментира:

Очевидно, при тази конфигурация, трудно може да се постигнат две трети. Очевидно беше и в предишното събрание. Продължават разговорите. Когато се получи съгласие, тогава ще започне и процедурата. Вие сте наясно, че в предишното събрание имаше две процедури, които не успяха. Ще изчакате, не бъдете толкова нетърпеливи.

Мая Манолова каза:

Би следвало да стартира, макар че намирането на консенсус в този състав на парламента наистина е много сложно, което, разбира се, не означава, че не трябва да обмислим започването на такава процедура. Възможен е и вариантът, в който се издигат кандидатури, които са достатъчно силни и се търси обединение около тях. Аз лично се надявам. В крайна сметка и разумът в народните представители от всички групи на моменти наистина се появява. Ако искаме работеща съдебна система, трябва да направим това усилие, да загърбим дребните политически сметки и да гледаме към интереса на гражданите, а той е свързан с правовата държава и с една нормална функционираща съдебна система.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна