Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Валентин Йовев: За 18% от територията на страната има кадастрални карти

Снимка: БГНЕС
Кадастрални производства на нови територии от 2009-а година не са правени поради липса на финансиране. Това заяви в предаването "Преди всички" изпълнителният директор на Агенцията по кадастър инж. Валентин Йовев. Той посочи, че за 18% от територията на страната има кадастрални карти: Тези 18% обхващат всички областни градове, големите градове. Остава по-лесната част.

Относно предвидения бюджет за Агенцията за 2014-а година Йовев посочи: Самата Агенция за 2013-а година е имала 10 млн. лв., с които е невъзможно да се стартира създаването на нови кадастрални карти. За 2014-а са предвидени 12,5 млн. плюс тези 10, които са в централния републикански бюджет, за които там кандидатстването трябва да е проект по проект и усвояването не е на едро, както е било в миналото. Създаването на кадастралните карти и кадастрални регистри ще започне главно за тези райони на София, за които няма – "Слатина", "Подуяне", "Илинден", "Изгрев", "Красно село", "Възраждане", "Лозенец" и "Триадица". Създаване на кадастрални карти и регистри на крайбрежни езера, острови, лагуни, не само дюни, но доста природни забележителности, влажни зони, брегоукрепителни, брегозащитни системи и съоръжения за територията на Бургас, Несебър, Приморско и Царево също ще бъдат възложени от тези пари. До момента са изработени на териториите в област Варна. В момента са заснети доста територии с дюни. Работи една междуведомствена комисия, която трябва да определи окончателно зоните с дюни. За да се превърне едно очертание в имотна граница, трябва да го поиска собственикът, в случая държавата като собственик на плажовете. Аз това, което видях – има активни плажове, в които има дюни - как се виждат тези дюни, при положение, че се заравняват плажовете.

Електронните записи на кадастралните карти, които произвеждаме, са най-защитеният продукт на имотния пазар. Има грешки в него, които са поправими. Една кадастрална карта е регистрационна система, тя нито отнема собственост, нито дава, тя регистрира и там поправки могат да се правят по всяко време, посочи Йовев и добави, че на повечето места няма грешки.

Агенцията по геодезия ще си изпълни плана за приходите. В бюджета влизат около 18 млн. на година, каза Йовев. Той изрази надежда, когато приключи реформата за цяла България, тези услуги да бъдат много по-евтини.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна