Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненският апелативен съд заседава по делото "Килърите"

Снимка: БГНЕС

Във Варна започна заседанието на Апелативния съд по делото "Килърите". При изключителни мерки за сигурност в съдебната зала до варненския затвор бяха докарани шестимата подсъдими по делото.

Все още не е даден ход на делото, тъй като в момента всички адвокати, които са 24 на шестимата подсъдими, дават своите основания затова защо делото всъщност не трябва да бъде започнато. Едно от основанията, които посочиха двама от адвокатите на Петър Стоянов-Сумиста са за това, че всъщност делото е трябвало да бъде гледано в зала, която е близо до варненския затвор и извън сградата на съда. Това, че нашите подзащитни са изключително опасни, не се доказва от никакви мотиви и доказателства по делото. Освен това, те изтъкнаха, че не са били добре запознати с всички мотиви, които Шуменският окръжен съд е дал по делото за присъдите, които са определени. Става дума за това, че на 21-ви декември миналата година Шуменският окръжен съд наложи три доживотни присъди без право на замяна на Петър Стоянов, Васил Костов и Георги Вълев. Останалите от групата на "Килърите" получиха по-леки присъди.

По-рано днес по искане на защитниците на обвиняемите бяха дадени 15 минути почивка. Преди да влязат в съдебната зала част от подсъдимите отправиха риторични въпроси към журналистите.

Петър Стоянов извика: "Кой назначи Ася Петрова за заместник главен прокурор?", но не даде своя отговор на въпроса. Другият въпрос беше: "Кой поръча това дело?". Бизнесменът от Търново Георги Вълев, който също е подсъдим, каза, че очаква справедливост от процеса. Тук е и заместник главният прокурор Ася Петрова заедно с прокурор Стефка Якимова, към нея също бяха отправени забележки от адвокатите на подсъдимите, че всъщност трябвало да бъдат представени мотиви, защо тя е била командирована по това дело и защо присъства на него. Все още е неясно, дали председателят на състава Илия Пачолов ще даде ход на делото.

След 50 заседания и разпит на близо 150 свидетели, на 21-ви декември миналата година Шуменският окръжен съд наложи три доживотни присъди без право на замяна на Петър Стоянов, Васил Костов и Георги Вълев. Останалите трима от делото "Килърите" получиха по-леки присъди. Варненският апелативен съд ще разгледа общо 9 жалби срещу присъдата на Шуменския окръжен съд от подсъдимите и частните обвинители.

Шуменската окръжна прокуратура е внесла пред Апелативния съд във Варна протест срещу трите по-леки от описаните от тях присъди за подсъдимите Янко Попов, Райчо Стойнев и Петър Атмаджов. Присъдата е за убийствата на Борислав Георгиев, изпълнителен директор на "Атоменергоремонт", на търновския адвокат Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Рачо Рачев. Престъпната група бе осъдена и за палежи, побои, лихварство и за незаконно притежаване на оръжия.

По публикацията работи: Даниела Стойнова - кор. на БНР във Варна
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна