Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

75 години от рождението на проф. Георги Робев

Проф. Георги Робев в Първо студио на БНР
Снимка: личен архив на Мануела Манчева
Предаването включва документални записи от емблематични концерти на Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов” под диригентството на Георги Робев, дългогодишен ръководител и вдъхновител на състава. Той е свързан с Капелата в продължение на четиридесет и две години (от 1960 до 2002 година), до края на земния си път. Под неговата вдъхновена палка са реализирани десетки премиерни концерти с а’капелни творби и кантатно-ораториални композиции, както и участия в оперни продукции. Множество български хорови произведения са посветени на хора и изпълнени за първи път от него. Осъществил е концертни турнета на всички континенти и голям брой записи за наши и чужди радио станции и звукозаписни компании.
Проф. Робев е дългогодишен преподавател в Националната музикална академия „Панчо Владигеров”, автор на песни и стотици аранжименти на оркестрова и хорова музика.
Слушателите ще си припомнят неговия глас, съхранен в Златния фонд на Радиото, както и ще усетят присъствието на духа му в съвремието чрез спомените на музиканти, с които е работил.

Петък, 20 ноември, от 19.30 часа
По публикацията работи: Мануела Манчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени