Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Службогонци" с Владимир Трандафилов - звездна постановка на Радиотеатъра

Комедията на Вазов ще си остане вечно актуална, защото службогонци е имало, има и винаги ще има. Те са като хлебарките - многобройни и неизтребими. Самият Вазов е имал личен опит с тях по време на своето министерстване. На своя приятел, артиста Иван Попов, той се оплаква: „Големи неприятности и главоболия имам като министър, бай Попов. Хеле тия нахални службогонци ми омръзнаха!"  В комедията министър Балтов чете куп писма, в тях всяка партия се мъчи да уреди своите хора, препоръчва ги като „верен наш човек", „заслужил в изборите на партията", "в ланските избори" и т.н. А един от героите, Боздугански, на когото и името говори за характера, се препоръчва като поборник, участник в революционното движение, понеже бил пожарникар в Румъния. Всяка прилика с настоящата действителност е случайна.
Но службогонството съвсем не е случайно.
Какавидов, Хоров, Квасников, наред с Боздугански съществуват и днес. И днес след избори първо изплуват лъжците, нагаждачите, неудачниците и разбойниците, за да изтъкнат заслугите си, да изпълзят и омърсят всяка една власт.
Министър Балтов ще чуете в изпълнение на незабравимия Владимир Трандафилов, един от духовните аристократи на миналия век, един от най-изтъкнатите ни рецитатори, неповторим в изпълненията си на Байрон и Гьоте. Бай Владо ми беше преподавател по художествено слово, но по онова време вече беше уморен и остарял, рядко идваше на лекции и накрая с лекота подписваше книжките ни, слагайки добри оценки. За него след нас вървеше анекдот. Влиза бай Владо в ресторант, оберкелнера го посреща и пита дали има запазена маса. Да, казва бай Владо. На чие име? На името на Трандафилов, разбира се, възмущава се изтъкнатия актьор, че не са го познали. А малкото име? На което бай Владо възмутено извиква: "Народният артист Владимир Трандафилов няма малко име!“
Музикалният оформител Мирчо Сливенски си спомня, че по онова време оформителите се е налагало да бъдат и малко нещо композитори. Специално за този радиоспектакъл той е работил с прочутия тогава оркестър на Сатирата под диригентството на маестро Вълчев.
Актрисата Татяна Лолова, която винаги е съжалявала, че не е играла госпожа Терзийска, съвсем беше забравила своето изпълнение в радиоспектакъла „Службогонци". Татяна е звънлива, чаровна и неповторима в тази роля.
В останалите роли ще чуете гласовете на актьорите Константин Коцев, Григор Вачков и Климент Денчев.

петък, 8 януари, от 23.00 часа
По публикацията работи: Майя Динева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени