Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Запазена марка Радиотеатър" - "Змейова сватба" от Петко Тодоров

Авторът на неповторимите „Идилии", както и на великолепните, поетични драми „Змейова сватба" и „Зидари" си отива от живота твърде млад. Сякаш знаейки това, той пише и пише непрекъснато, гори със съдбите на героите си и почти не забелязва живота около себе си. Ето какво споделя за него, приятелят му Александър Балабанов:“Млад бе той, но тъкмо в тая младост, Петко Тодоров бе в екстаза на своята сила и плодовитост. Той не можеше да се занимава с нищо друго, а само с поезията. Затова почти не учеше, малко го интересуваха лекциите, не учеше дори немски език, макар че бяхме студенти в чудния град на науката, на поезията, на изкуствата, на музиката и на висшия живот, Лайпциг. Млад бе той, но бе постоянно замислен за нещо, често дори обидно за компанията му, замислен в себе си, крои, крои, все крои нещо – току почне да ми разправя. Петко Тодоров толкова страстно обичаше и все говореше за своята работа, писателството, писането, че ставаше дори отегчителен.”
Радиопостановката на „Змейова сватба" е дело на режисьорката Мария Нанчева. Самата тя попада случайно в Радиотеатъра. Като млада тогава майка пропуска разпределението си и остава в столицата да гледа дете. За днешните млади сигурно е странно, но когато завършваха ВИТИЗ, актьори и режисьори подлежаха на разпределение в провинцията, докато узреят като творци. Е, някои успяваха да се уредят и се връщаха в столичните театри. Използваха всякакви връзки по комсомолска, партийна и каква ли не още линия. Иначе Жулиетите се превръщаха в дойки, Милканите в знахарки, а провинциалните Цени вече никой змей не искаше да краде.
За истинска радост на Радиотеатъра, Мими остава в столицата, започва да работи в радиото и до днес ни радва с поетичните, изящни и вълнуващи постановки. В „Змейова сватба" ще чуете гласовете на младите тогава Виолета Бахчеванова и Йордан Матев. Плахата и все пак решителна Цена и обаятелният, греховен Змей. Йордан Матев си отиде твърде рано, в силата си на актьор, покоряващ с дълбочината на тъмния си поглед и обаянието на неповторимия, топъл и в същото време някак демоничен, упойващ глас.
В интервюто си преди самия спектакъл, режисьорката Мария Нанчева споделя своите спомени за срещата си с Йордан Матев, със звездата тогава Виолета Бахчеванова и своите пожелания днешните ни почитатели да слушат със сърце този неповторим радиопразник, наречен „Змейова сватба”.

петък, 15 януари, от 23.00 часа
По публикацията работи: Майя Динева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени