Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Запазена марка Радиотеатър": „Еленово царство” или любовта към фантастиката

В специалната рубрика "Запазена марка Радиотеатър", посветена на 75-годишнината на БНР и 70-годишнината на Радиотеатъра, ще излъчим „Еленово царство” от Георги Райчев. Той е един от най-ярките представители на символизма и диаболизма в нашата литература. Или така нареченето днес – фентъзи. Той е силно впечатлен от мистиката и експресивната сила на творби като „Голем“ на Густав Майринк, от страховитите и загадъчни разкази на Едгар По, от неувяхващото въздействие на Хофмановите приказки...
Самият Райчев често разказвал една случка от своето раждане, явно преразказана му от негови близки. След като станал на два месеца, той заболял тежко. Бащата, дългогодишен кмет, кръчмар и дюкянджия, въпреки доброто си материално състояние не знаел към кого да се обърне. Тогава на вратата се похлопало и когато отворили, видели белобрад старец, сякаш излязъл от приказките. Поканили го, а той, като съзрял кърмачето, им казал да загреят вода и започнал да разтрива детето, после опипал внимателно челюстта му и я наместил. Малко по-късно бебето започнало да суче и температурата му спаднала. На сутринта старият човек си бил тръгнал и родителите на Георги Райчев не успели да научат дори името му. Явно тази случка, както и младостта му в Германия преминала под влиянието на писателите диаболисти са определили и неговия път на творец.
„Еленово царство” самият автор определя като легенда в стихове. Ето какво споделя един слушател по интернет: "Моите спомени са някъде от средата на 50-те години. В неделя в 16 часа, аз, сестра ми и брат ми заставахме около радиото и слушахме радиотеатъра. Най-силно впечатление ми е направила постановката „Еленово царство“ по приказката в стихове на Георги Райчев. От това време ми е останала любовта към приказките, тези на Райчев и Николай Райнов."

събота, 23 януари, от 0.15 часа
По публикацията работи: Майя Динева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна