Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеон Идакиев: „Винаги желанието ми за пътешествия е било огромно...”

Снимка: Кирчо Стоичков

„При мен всичко започва с детската фантазия. Роден съм в Радомир, четях много неща, приключенски книги. Тогава за първи път прочетох думата „инки”. Представях се, че един ден ще отида там, мечтаех за това. Всеки човек е роден пътешественик - в мислите, във въображението си. Имах късмет - срещнах хора, които ме подкрепиха. Ако много искаш нещо да направиш, най-накрая го постигаш! Радомир е прекрасен градец, спомням си детските години. Тичахме към шосето, за да помиришем въздуха от колите. Река Струма течеше черна от фабриката за брикети и в къщи се връщахме изчернени. После изчистиха реката. Родителите ми бяха чудесни люде, без специално образование. Видях море за първи път в Италия на 24 години. Откривах България непрекъснато. Четяхме и си разказвахме с приятелите прочетеното. Всички завършихме техникума по електротехника, играехме заедно волейбол. Приятелството се ражда.
Винаги желанието за пътешествия е било огромно - искам да пътешествам навсякъде - дори и сега. И навсякъде е страшно интересно. Особена слабост имам към Родопите. Аз не знаех че има друг начин на живот, можех да имам и друг старт.
Какво е мистично? Всяка скала, дърво носи спомени. Вярвам, че не знаем нищо за нашата планета, даваме пари за космоса, вместо да изучаваме нашата планета и да знаем какво имаме под краката си. Спуснаха една жена на 300 м под земята - казвам, че е направила крачка в правилната посока. Бил съм на места, които се славят със своята мистичност. Има места, които те изпълват със страхопочитание. Прехласвал съм се както на сушата, така и под водата. Но това са секундни състояния...
Защото „на този свят не ни трябват много неща. Важното е да имаш няколко приятели, един от които да обичаш”. И да пътуваш - като онези тримата в лодката с кучето „Трима души в една лодка без да се брои кучето” на Джером К. Джером...”

Любопитен и възхитен от красотата на природата навсякъде по света, но влюбен в природните дадености на България - такъв ще откриете за себе си журналиста Симеон Идакиев или както още го наричат пътешественик номер 1 на Балканите.

неделя, 21 ноември от 10.00 часа

По публикацията работи: Милена Димова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна