Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поляците Keira Is You откриват петия международен „Аларма Пънк Джаз Фест” в Първо студио

Keira Is You довечера в Първо студио!
Снимка: личен архив на групата

Keira Is You произхождат от град Хожов, Горна Силезия, и жанрово са някъде между пост-рока и ембиънт-рока (с елементи на ню уейв и готик рок). Като звук обикновено ги сравняват с The Appleseed Cast и ранните The Cure. Дебютът им е през 2009 г. с албума Nothing Else Will Happen (Daydreem Records), последван от съвместно турне с шведите Jeniferever, които, между другото, също ще гостуват на „Аларма” в средата на май, представяйки новия си албум, наречен… „Силезия”. Но за това - по-нататък!
Keira Is You в момента са по средата на третото си голямо европейско турне (от създаването на групата през 2008 г. насам). Този път поводът е ново EP-издание, озаглавено накратко One Of Those Things That You Do Once In A Lifetime And Hopefully Learn A Lesson From. Материалът е записан в Умео, Швеция, продуцент е Магнус Линдберг, перкусионистът на дуум-метъл легендите Cult Of Luna.
Членовете на Keira Is You Якуб Радомски (вокали/китара/баритон-китара/бас), Яцек Пелка (барабани), Томаш Коргул (клавишни/цигулка/акордеон) и Лукаш Михно (бас/акордеон) са свирили на една сцена със световни имена като Appleseed Cast, Engine Down, dEUS и Placebo. Групата е била и в България - и то преди по-малко от година. Видео от концерта им в Клуб „Усмивка” във Варна от септември 2010  можете да видите тук.
С катедралния си изглед и уникалното си за Балканите звучене Първо студио е специално избрано за концерта на групата в рамките на „Аларма Пънк Джаз”, като концертът ще протече в почти пълна тъмнина – част от концепцията на групата за по-пълноценно усещане на музиката.
Преди Keira Is You на сцената ще излязат „Дуо Ватцарян”, формация на Варпет Владо Чифлиджанов, майстор на арменския дудук, създадена тук, в Първо студио, на първия анти-фа фестивал у нас „Аларма срещу расизма и дискриминацията”, и един специален сефарадски проект, в който участват Петър Делчев и Владо Чифлиджанов от „Исихия” и Емил Калев (вокал/китара), Ана Боянова (вокал) и Ивайло Георгиев (перкусии), и който наесен ще бъде представен по-пространно на артфорума „Без граници” в Балчик, традиционен партньор на „Аларма Пънк Джаз Фест”.
Напомняме, че на входа на Първо студио ви очаква нашата „Пънк-каса” (за всички, които искат да подкрепят фестивала) и че в сградата на БНР от януари 2011 не се пуши! Вход свободен от 21.00 часа.

понеделник, 18 април, от 21.30 часа

По публикацията работи: Аларма
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна