Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завърши Вторият Международен фестивал на анимацията „Златен кукер”

Основанията за наградите винаги са повод за дискусии във филмовите среди. Затова в предаването „Артефир” записахме някои от членовете на журито, за да научим от първа ръка мотивите за избора на наградените.
„Голямата награда „Златен кукер” получава филмът „Външният свят”. Този филм ме изненада много, казва Румен Петков (САЩ).
В началото човек може да се учуди, че е достигнал до фестивал, доста боклучав ми се струваше, а и накъде ли ни водеше? После изведнъж усещаш, че през изразните средства на видеоигрите,този филм прави много сериозен коментар на обществото. Докато го гледаш, бавно откриваш, че тази стилистика на видеоигрите е толкова силно изказан коментар, че всички ние, когато стана време да изберем един много добър филм, единодушно сложихме този на масата без никакви компромиси според нас. Този филм заслужава най-голямата награда. Той е толкова предизвикателен и провокативен, като баланс на информация леко шокиращ, но това безусловно работи. Прекрасна гледна точка за света и това, което се случва около нас. Дизайнът е леко абсурден, защото прилича на старомодна двуизмерна анимация, но какво от това? Красив филм!”

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна