Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Когато гръм удари” по Яворов на пловдивска сцена

Режисьорът Стайко Мурджев пред „Нашият ден”:
Постановката ще е в местния драматичен театър, който представя съвместната си продукция с театъра на Смолян. Представлението обещава да бъде завладяващо за зрителите.
Много е интересна историята на пиесата. Яворов е изпратен във Франция да гледа театър, за да се завърне с една европейска пиеса. Той се връща тук, поставят я на сцената на Народния театър и се оказва пълен провал, защото е твърде скандална за времето си.
Струва ми се, че живеем във време, в което думата „морал” звучи ретроградно, звучи ретро. Духовните ценности, светлината звучат наивно. Това е едно много страшно размишление за днешното време. Затова ми се стори, че и ние имаме нужда да разказваме тези „остарели” истории, в които ценностите и моралът са се разгърнали. Ние имаме нужда от такъв тип разкази, от такъв вид завръщане към класиката. Пиесата ни отвежда в един стар-нов свят, отвежда ни във вътрешния свят на едни хора със собствени трагедии, които имат нужда да ги споделят. Точно това ние не правим днес. Струва ми се, че ние не само не изказваме трагедиите си, ние не изживяваме трагедии, което е трагично. В пиесата основната борба между персонажите е борбата за истината. Приемаме ли, че има една единствена истина и ако тя е една, трябва ли да се афишира? Заслужава ли си да казваме истината? Дали няма да живеем по-спокойно, ако не я споделим, ако я зачеркнем? Изобщо, много са въпросите, ние търсим отговорите.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна