Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата разчита на работещите за съхраняването на осигурителния им стаж

Снимка: БГНЕС

Какво да направите, ако се окаже, че фирмата, в която работите, е заличена от регистрите, а трудовият ви стаж в нея не съществува за НОИ; как да следите за отразяването му в регистрите, за да не се окажете с липсващи години за пенсиониране - за това в „Нашият ден” говорихме с Евгения Петрова, директор на дирекция „Осигурителен архив” в Националния осигурителен институт.
Според нея, липсата на законодателен ред преди промените в Кодекса за социално осигуряване преди 2005 година все още създават проблеми на много българи, особено на работилите във фирми, фалирали между 1990 и 1997 година. Възможности за откриване на документацията обаче има и експертите на института правят възможното да помогнат на тези хора.
Мика Зайкова, икономически експерт към КТ „Подкрепа”, посъветва онези, които смятат да напуснат работното си място, да прегледат трудовата си книжка и да си извадят бланки УП 1 (за отпускане на пенсия и добавки) и УП 2 (удостоверение за осигурителен доход), докато все още са на работа. Съветът от специалист понякога може да спаси трудовия ви стаж, допълни Мика Зайкова.
А какво се случва с контрола върху бизнеса? Това че законодателството предвижда един контрол, който на практика оставя хора без пенсионен стаж, може би означава, че е необходимо да го променим?
Според Светлана Ангелова, представител на ГЕРБ в Комисията по труда и социалната политика на Народното събрание и неин заместник-председател, такава промяна в момента не е необходима и може да се помисли единствено за увеличаване на размера на глобите за недобросъвестни работодатели, които сега са от 500 до 2 000 лева. „Когато работодателят не е изпълнил задълженията си, държавата разчита на работниците, те да пазят документите за осигурителния си стаж”, каза Светлана Ангелова.

По публикацията работи: Любомира Константинова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени