Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истината за историята на евреите на Балканите в книгата на Леа Коен „Ти вярваш”

„Ти вярваш” е новата книга на Леа Коен. На корицата й е снимката на Ети Пардо Теста. Тя е всичко, което е останало от момичето, превърнало се в детски символ на балканския Холокост. Снимката е предоставена от Теодор Теодор Пардо – син на Давид Пардо Теста, брат на Ети, eдинствен от семейство Пардо оживял от Аушвиц.

Ети, Ида, Норберт носят имена като на герои от Андерсенова приказка. За нещастие животът им не е бил такъв. Единствената „вина” на тези деца с имена на цветя е била, че са били еврейчета. Днес те са част от колекцията „Децата на Холокоста”, най-малките мъченици на едно от най-ужасните изпитания, сполетяло човечеството, пише Леа Коен в новата си книга „Ти вярваш”. Именно на тях писателката посвещава книгата си - на всички евреи, които намират смъртта си по този трагичен начин: На моите родители. На 11 343, които за разлика от тях не бяха спасени.
След дълги проучвания и работа с архивни документи от няколко страни, днес Леа Коен ни предлага своята публицистична версия за едни от драматичните събития в Царство България и в съседните му страни през периода 1940-1944 г. Разказ в осем епизода за сложната истина за преследванията на евреите, но и за онази „спасителна съпротива”, оказана от различни кръгове на гражданското общество и от самите евреи, благодарение на която 48 000 български евреи не са депортирани в нацистките лагери на смъртта в окупирана Полша. Но и за първи път се анализират и публикуват документи от швейцарските дипломатически архиви, които разкриват непознатата страница с битката за спасението на 4 500 деца от Македония и Беломорска Тракия, завършила с трагичен неуспех.
Необходима ли ни е тази истина? Каква е практическата полза от нея? - гост в „Какво се случва” Леа Коен.

По публикацията работи: Светлана Тарашоева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна