Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на „Декамерон” в театър „Българска армия”

Сценарият по прочутите новели на Джовани Бокачо е на Ангел Еленков, постановка на Диана Добрева в екип със сценографа Нина Пашова. Автор на музиката е Петя Диманова и хореограф Татяна Соколова. Премиерните представления на „Декамерон” са на 28 и 29 ноември в театър „Българска армия”. Режисьорът на постановката Диана Добрева разказа в „Артефир”:
„Това, с което ме впечатлява в текста на Бокачо е вложената вътре невероятна способност на човека да се смее по време на трагедии. Тази част от човешката природа, която е толкова силна, човекът който винаги успява да преодолее и продължи и то през смях, успява сам да се изтегли за косата от блатото, това ме накара да посегна към този текст. Пир по време на чума, любов по време на чума. Това, че оцеляваме каквото и да стане, това в човешката природа е страшно впечатляващо. Творбата е от 14 век и беше любопитно да намерим нещото, с което да впечатлим днешния зрител. Впечатляваща е наивността на хората. Те не са се променили, остават едни и същи. Променят се средствата, променя се средата около тях, цивилизацията се развива и вкарва някакви страховити нови изобретения, но въпреки всичко това, човекът си остава един и същ. Дребнав, велик в страстите и греховете си, с жертвите си. Човекът е толкова богата вселена! Любовта може да направи всичко с човека, да го превърне в нещо по-страшно от чумата, да го превърне в ангел, това е един от най-силните божествени дарове. За мен любовта е единственият път към безсмъртието на човека. Много голям въпрос е и мястото на морала в любовта.
За мен любовта е толкова по-силна от всякакви догми, закони, забрани, че винаги ще стои над всичко. Първата ми среща с „Декамерон” всъщност не е с книгата, а с филма на Пазолини „Декамерон”, който по онова време беше нещо адски шокиращо и невероятно. Той и до сега си остава един от големите филми на киното. След това прочетох книгата на Бокачо и сега гледам по съвсем друг начин на това произведение. Казах, вълнува ме наивността на човешката природа и заедно с това нейната устойчивост. Спектакълът е разделен на две части. Едната е комедийната, другата е трагичната. Правим една антитеза на плът и дух, на временното срещу вечното. Безприкословно вярвам, че победител винаги е духа. Вярвам в силата на човешкия дух и неговата победа.От каква чума може да ни спаси този спектакъл? – От чумата на материализма, който ни е завладял. Това е чумата на нашия век.”
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна