Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път книга за Алеко Константинов като адвокат

Снимка: архив
По повод националното честване на 150-годишнината от рождението на Алеко Константинов Висшия адвокатски съвет ни предоставя едно много интересно издание – „Алеко Константинов като адвокат”.
Книгата показва една малко известна страна от живота на писателя, който през последните години на живота си е работил като адвокат. Това е първото по рода си събитие в национален мащаб, заедно с Алековите дни в Свищов – родното място на Алеко. Това е книга, в която писателят е представен цялостно като юрист. Съставител на това уникално издание е адвокат Даниела Доковска. В книгата е включена студиата на проф. Михаил Арнаудов наред със защитните речи от адвокатската практика на Алеко, писмата му до негови колеги и приятели, както и много снимки, документи, публикувани за първи път.
В документалния сборник е и речта на Алеко Константинов пред съда в защита на Петко Каравелов и Трайко Китанчев по един от най-шумните политически процеси по онова време – заговорът за убийство на Н.Ц.В. Княза и министър-председателя Стефан Стамболов и убийството на финансовия министър Христо Белчев. По това дело от 1891 година са били привлечени под съдебна отговорност 18 души, а за подбудители са обвинени именно Каравелов и Китанчев. Младият Алеко, тогава 30-годишен, е техен адвокат и защитник. Освен че хвърля светлина върху тази малко позната страна от живота му, тази книга допринася и да се доизясни позицията му на гражданин и общественик.
За влиянието, което е оказала адвокатската практика на Алеко Константинов върху творчеството му, разказа в „Артефир” литературният историк проф. Инна Пелева от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”:

„Хубавото е, че тази книга ни представя Алеко от по-различна гледна точка. Този каноничен български автор, част от националната литературна класика, е общо взето обсебен от литературоведския вид интерпретация. Книгата се опитва да види друга страна на професионалния му живот. Той не гледа на себе си като професионален писател и ако нещо се свързва с професионална негова идентификация, това е юридическата му компетентност. Работил е като съдия, като прокурор, преди да го застигнат политически по същество уволнения. Всъщност от началото на 90-те години на ХIХ век Алеко живее в идентичността именно на адвокат. Алеко не е просто веселякът, бохемът с кулинарни изкушения, човекът-разказвач на смешни истории, а е и един блестящ ум – образован, страхотно школуван, много впечатляващ, много респектиращ на добре осветената сцена на адвокатската професия. Алеко не е просто изряден риторик, който реди аргументи по най-високите правила на защитната технология. Алеко е човек с кураж, със сериозен граждански ангажимент към правото на защита. Той излиза извън семплия адвокатски избор да работиш или не по едно дело. Ангажиментът за него е нещо повече. Това показва делото от 1891 година, защита по което е отказана от най-големите адвокати навремето. Това не е грижа за прехрана, не е комерс, а граждански и социален ангажимент. Празнуваме юбилейна година и това е покана за идеализиране, един културен стериотип.
В този том, за който говорим, има и един дял, който представя Алекови писма. Там е другата страна на професията – всичко извън блясъка на професията, нещо твърде човешко. Въобще книгата сглобява един много пълноценен образ на личността на писателя. Така става по-лесно да изразим почитта си към Алеко Константинов.”
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени