Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Вера Китова: Започвам да пиша нова книга „Под синьото небе на Алжир 50 години по-късно”

Д-р Вера Китова (вдясно) и проф. Суад Бенджабалах, министър на националната солидарност, семейството и жените в Алжир.
Снимка: личен архив
Книгата „Страници на един посланик в бяло” на лекарката на дипломатите д-р Вера Китова беше представена на тазгодишното издание на „Салона на книгата” в Париж. Българската лекарка е член-кореспондент на групата на лекарите писатели на Франция и всяка година гостува на престижния литературен форум. Книгата, написана на френски и след това издадена в Париж, е посветена на дългогодишната й работата в Алжир в годините след обявяването на независимостта на държавата между 1963 и 1968 година.
Книгата беше повод и за гостуването на д-р Китова в Алжир. Българската лекарка беше посрещната с почести като държавен глава там и се срещна с нейните колеги от болницата в град Мостагенем, където работи от 1962 в продължение на шест години. Там тя създава и първото детско отделение към болницата и местните хора я помнят до ден днешен.
По време на топлото посрещане алжирците се обръщат към нея с желанието да напише нова книга за страната им „Под синьото небе на Алжир 50 години по-късно”. Българската лекарка приема с усмивка предизвикателство и вече е започнала работа по новата си творба отново посветена на алжирския народ.
Днес тя продължава лекарската си мисия в София. И продължава да пише и да рисува красивите си картини за Алжир и Африка, които остават завинаги в сърцето й.
В „Артефир” д-р Китова разказа за нейното участие в „Салона на книгата” в Париж и посещението й в Алжир - 50 години след дългогодишната й работа там.
По публикацията работи: Невена Праматарова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени