Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И Херкулес не може да разчисти боклуците, когато са в главите на хората

Пиесата, която най-много обичам и която бе посрещната с най-малко разбиране, е „Херкулес и Авгиевите обори”. „Херкулес” е трагедията на една държава, която стои пред необходимостта да се „изчисти”, но не го прави. 

Думите са на Фридрих Дюренмат по повод пиесата му „Херкулес и Авгиевите обори”, която е най-новото заглавие в репертоара на Народния театър „Иван Вазов”. Постановката е на Ивайло Христов в екип със сценографа Никола Тороманов, художника на костюмите Марина Янева, композитора Кирил Дончев и хореографа Татяна Соколова, а сред изпълнителите на сцената са Мая Новоселска, Иван Бърнев, Стефания Колева, Марин Янев, Малин Кръстев, Ева Данаилова, Николай Йовин, Павлин Петрунов, Васил Драганов, Кирил Кавадарков.
Премиерните представления на „Херкулес и Авгиевите обори” можете да гледате в събота и в неделя на голямата сцена в Народния театър „Иван Вазов”, а в „Артефир” ви срещнахме с двама от създателите на спектакъла - режисьора Ивайло Христов и актьора Иван Бърнев, на когото е поверена ролята на Херкулес.
По публикацията работи: Рада Стойкова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна