Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството очаква плащанията по ОП "Околна среда" да се възстановят в най-кратки срокове

Снимка: БГНЕС

Правителството очаква плащанията за България по Оперативната програма "Околна среда" да бъдат възстановени в най-кратки срокове, заяви вицепремиерът Зинаида Златанова.

Вчера стана ясно, че Европейската комисия спря плащанията заради нередности в провеждането и контрола на обществените поръчки. По-рано говорителката на еврокомисаря Йоханес Хаан - Ширин Уилър, обясни пред нашия кореспондент в Брюксел:

България ще трябва да подобри процедурите по обществени поръчки и системите, с които се проверява, че тези процедури работят добре. Също така България ще трябва да направи и необходимите финансови корекции.

За спирането на стотици милиони евро за страната ни Златанова обвини правителството на ГЕРБ. Пред БНТ вицепремиерът изтъкна, че "става дума за плащания, извършвани през 2010-а и 2011-а година, на които не е обърнато внимание". Министърът на еврофондовете при управлението на ГЕРБ Томислав Дончев отвърна, че проблемните обществени поръчки са били правени още през 2008-а година.

Мъчително договорената реформа в кохезионната политика трябва да влезе в сила от 1-ви януари и се очаква да направи достъпа до еврофондовете, ако не по-труден, то със сигурен по-различен от досегашния. Ще има повече правила и изисквания, потвърди Ширин Уилър.  

Репортаж на Диана Чепишева от Брюксел може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна