Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Британската преса коментира интервюта на българския посланик в Лондон Константин Димитров. Той направи изявления за вестник Телеграф и телевизия Ченъл 4, в които твърди, че броят на българите, търсещи работа във Великобритания от 1-ви януари няма да се промени в сравнение със сегашния - от 8 000 до 10 000 годишно. Телеграф продължава темата във водещия материал на днешния си брой като цитира проучване на Европейската комисия, според което мигрантите от България и Румъния ще подпомогнат британската икономика. Близкото до консерваторите издание отбелязва, че икономическите аргументи на Комисията се споделят от някои независими британски икономисти и от финансовото министерство.

Дяснопопулистки ориентираният Мейл настоява, че прогнозният брой на българските имигранти във Великобритания е подчертано различен от оценката на неправителствената организация "Майгрейшън уоч" за очакван наплив от 50 000 души годишно. Намиращият се също в дясната част на популисткия спектър Експрес подчертава, че страната не може да си позволи населението й да нараства с по един град на година. Изданието очаква правителството да реагира на мигрантите от България и Румъния със "затваряне на вратите". Близкият до лейбъристите Стар използва темата, за да атакува политиката на правителството, която, според изданието, не прави достатъчно, за да защити работните места на британците.

Румънският печат коментира сключените споразумение между Китай и Румъния по повод посещението на китайския премиер в Букурещ. Според Ромъния либера, ако се конкретизират всички документи, подписани в присъствието на премиерите на двете държави, то тогава става въпрос за милиарди долари китайски инвестиции в Румъния. Сръбският вестник Политика съобщава, че китайската делегация е в Букурещ с намерение да вложи 10 млрд евро в инфраструктурата на бившите социалистически страни, от които някои членки на Европейския съюз.

Сръбският премиер разтревожи западните посланици, пише белградският вестник Данас. Изявлението на Ивица Дачич, че Западът "приближава Сърбия към Русия" се  тълкува като възможен "проруски завой на първия човек в сръбското правителство". До информирани източници в сръбското правителство били изпратени, от няколко посолства, молби за разясняване на посланията на Дачич.

Информация на БТА. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна