Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лудгер Одентер: България е под средното ниво в 8 от общо 10 области на малкия и средния бизнес

България показва напредък единствено в сферите на предприемачеството и държавните помощи и обществени поръчки през тази година. Това сочат данните на Европейската комисия за страната ни за развитието на малкия и средния бизнес. България има слаби резултати в другите 8 области, сред които "Втори шанс", "Отзивчива администрация", "Единен пазар", "Умения и иновации", "Околна среда".

Според Лудгер Одентер от Еврокомисията, който следи за прилагането на Акта на малките предприятия, българският малък и среден бизнес е силно засегнат от липсата на достъп до финансиране, което застрашава перспективите за растеж на страната ни и нейното възстановяване от икономическата криза:

България е типичният пример за тези нови страни-членки, които трябва още много да работят, за да наваксат. В много области у вас нещата са далеч под средните за ЕС. България е под средното ниво в 8 от общо 10 области на малкия и средния бизнес. Само в две области - "Предприемачество" и "Държавни помощи и обществени поръчки" България е малко над него. Проблемът с достъпа до финансиране е особено голям в това число и за България. При това става по-голям, отколкото беше преди кризата - и на национално, и на европейско ниво. Средните и малки предприятия са важни и това е извън всякакво съмнение. 85 на сто от новосъздадените работни места през последните 10 години в ЕС са именно благодарение на тях.

Интервюто на Ангелина Пискова с Лудгер Одентер можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени