Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Св. Терзиев: В решението на Украйна става въпрос за отлагане и търсене на по-подходящ момент

Президентът на Украйна Виктор Янукович ще разясни на срещата във Вилнюс причините за прекратяване на подготовката за асоциация с Европейския съюз. Той заяви, че не може да прогнозира срок за сключване на споразумението. По думите му, това ще зависи от напредъка на подобряване на отношенията с Русия.

Янукович отбеляза, че бил готов да подпише споразумението днес или утре във Вилнюс, ако Украйна е имала стабилизационен фонд. Той посочи, че правителството на Русия много сериозно обмисля намирането на компромисен вариант и тези въпроси ще бъдат поставени за разглеждане във формата Украйна - Русия - ЕС.

Лидерите на Европейския съюз и шест източноевропейски държави се събраха във Вилнюс за двудневна Среща на върха, която цели да запази перспективата за приобщаване към Съюза. Форумът на държавите от така нареченото "Източно партньорство" беше помрачен тази седмица от решението на Украйна да отложи подписването на ключово споразумение за евроинтеграция.

Според журналиста Светослав Терзиев на тази среща изненади не могат да се случат:

Изненадата вече е налице. За Украйна наистина става дума за отлагане и за търсене на по-подходящ момент. Сега споразумението няма как да стане. Тройният формат няма как да се получи, защото ЕС не преговаря с трети страни за разрешение суверенни държави да подписват такова споразумение. Но, разбира се, факторът Русия не бива да се подценява. Тимошенко нямаше да бъде такава пречка. Според източници ЕС дори е бил склонен без разрешаване на казуса с Тимошенко да се стигне до подписване. Не бива да се преувеличава, не е това голямата пречка. Решението е по-скоро на Украйна и то е разбираемо - страхува се от икономически проблеми с Русия.

Чуйте мнението на Светослав Терзиев от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна