Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1200 души могат да получат диплома за професионална квалификация

Интерес на самите хора, които искат да се реализират по законен начин на пазара на труда, е да имат диплома за професионална квалификация. Повечето хора искат да имат възможност да започнат нова работа или да израснат в кариерата си. Това каза председателят на Националната агенция за професионално обучение и образование Емилиана Димитрова в интервю за предаването "Преди всички".

Агенцията работи по проект, който дава възможност, без да е завършено професионално образование, да се получи диплома за това, че се притежават уменията и знанията за упражняване на определена професия:

Всички хора могат да се обърнат към професионални гимназии, които имат такова обучение и има разработена процедура, съгласно която тези умения се доказват по различен начин.

Това ще може да се случва до октомври 2014-а година, ако преди това не свършат определените по проекта средства. Води се дискусия този проект да бъде включен в следващия програмен период.

Димитрова обясни, че по прогнози на Агенцията от тази възможност би трябвало да се възползват поне 10 хил. души, а хората, които ще получат диплома за професионална квалификация, са 1200.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна