Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Майсторилница" в Ловеч обучава младежи с увреждания

13 младежи с физически и умствени увреждания работят в създадения точно преди една година Център за трудови занимания "Майсторилница" в Ловеч.

Основните дейности, които се развиват в "Майсторилница", са в три направления - кафене, арт ателие и копирен център.

Младежите се учат и придобиват умения за независим и самостоятелен живот и социални компетенции, обясни управителят на Центъра Елеонора Тодорова.

За една година само хубави неща са се случили. Младежите майсторят, творят. Добре се чувстват при нас. Изработват се предимно сувенири, бижута. Хората идват първия път от любопитство, после им харесва и стават редовни клиенти на Центъра.

За 19-годишния Иван и 27-годишния Вальо най-важното са контактите с посетителите и уменията, които придобиват в центъра. Научили са се да боядисват и да правят и други полезни неща.

Тук се чувствам полезен да помагам, да се държа с хората добре. Моята мечта е да си намеря работа, казва Вальо.  

Много ми харесва да помагам в ателието. Декупажи правим, свещници. Всичко, което ми харесва, аз го правя и те ми дават възможност да се науча на много неща. Чувствам се полезен и много ме уважават хората, които ме познават, казва Иван. 
По време на празника беше излъчен филм за трудовия център, а младежите почерпиха многото гости с изработени от тях сладкиши.

По публикацията работи: Пламен Христов - кор. на БНР в Ловеч

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени