Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илиян Тодоров получи окончателна доживотна присъда за двойното убийство пред "Соло"

Четири години след двойното убийство пред столичната дискотека "Соло", Върховният касационен съд потвърди доживотната присъда на 27-годишния Илиян Тодоров.

Налице е единна и непрекъсната верига от достатъчно на брой косвени доказателства, чиято цялостна оценка обаче води до единственият безспорен извод, че именно Тодоров е убил своите връстници. Точно с такива мотиви Софийският апелативен съд преди време направи пълен обрат по делото и отмени оправдателната присъда, с която беше приключило то на първа съдебна инстанция.

Върховните съдии се съгласяват с колегите си от Апелативния съд, че убийството е с хулигански мотив, защото сблъсъкът между компаниите на подсъдимия и жертвите, във фаталната нощ на 18-и април 2009-а година, е бил кратък и не е налагал драматичната намеса с нож на Илиян Тодоров. Действията му са израз на несъобразени с приетите от обществото норми на поведение, на субективното му разбиране за проява на помощ на приятел, дори с цената на посягане на най-ценното човешко благо. Подсъдимият е действал по хулигански подбуди и защото липсва съществен мотив и видим повод за убийството на Александров и Въжаров извън факта, че са от компанията на противника, се казва в решението на съда. Тъй като Тодоров е на свобода, още с решението на СГС, сега прокуратурата и съдебна охрана трябва да приведат в изпълнение доживотната присъда на 27-годишния мъж.
По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна