Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германските социалдемократи гласуват дали да подкрепят коалиционния кабинет

Германските социалдемократи трябва да вземат кредит, за да организират предизборна кампания при евентуални предсрочни избори. До тях ще се стигне, ако членовете на партията отхвърлят участието в голяма коалиция с ХДС на Ангела Меркел.

Ръководството на социалдемократите обяви, че за да участва в коалиционен кабинет с Християндемократичния съюз на Ангела Меркел, първо ще се допита до мнението на членовете си. Ако те кажат да - кабинет ще има. При не - социалдемократическата партия ще се оттегли от преговорите.

Близо 500 хиляди партийни членове трябва да дадат гласа си. До петък това са сторили 200 хиляди. Гласовете ще се подават до четвъртък в полунощ. В края на седмицата трябва да е ясно какво е мнението на членовете и дали ще има ново правителство в Германия още преди Коледа. Засега прогнозата е положителна.

Според проучванията мнозинството социалдемократи подкрепят голямата коалиция. Твърди противници обаче са младите в партията, затова са възможни изненади. Лидерът на Германската социалдемократическа партия Зигмар Габриел вече обяви, че партията фактически не разполага със средства за организирането на нова предизборна кампания, ако се стигне до свикване на предсрочни избори. Затова ще се наложи да финансират подобен развой на събитията с кредит.

По публикацията работи: Капка Тодорова - Германия
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени