Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Вучков: Промените в Закона за СРС са зле маскирана демагогия

Депутатите обсъждат промени в Закона за специалните разузнавателни средства. Те предвиждат МВР и прокуратурата да не плащат за прилагане на СРС през следващата година. Вносителите аргументират отлагането със сложността на механизма и с това, че тези пари не са предвидени в бюджета. В предаването "Преди всички" депутатът от ГЕРБ Веселин Вучков коментира:

Това е една зле маскирана демагогия. Точно преди 6 месеца приехме на първо четене промени в Закона за СРС. Това беше знакова промяна, съчетана с промяната в ДАНС, чрез която на практика се ликвидира една от най-добре работещите ни служби с международните ни партньори - ГДБОП. На другия ден беше и назначението на новия председател на ДАНС. Това беше комплекс от мерки - добре преценен, координиран и отработен. Освен че се ликвидира БОП, трябваше да се направи и тази добре рекламирана с апломб промяна в специалните разузнавателни средства. Това беше едно алиби, за да се изведе една служба от МВР - Дирекция СДОТО, но в същото време да остане нереформирана ДАНС по отношение на възможността в нея да има дирекция за технически операции. Важно е да се знае, че в ДАНС продължава да съществува една дирекция, която може да ползва целия арсенал от специални разузнавателни средства. Т.е. в ДАНС този, който поръчва, той си и упражнява физически изпълнението на СРС.

Попадаме в параграф 22. От една страна, в промените ние вписахме, че подробностите около финансовата обвързаност ще се уредят с подзаконов нормативен акт, който липсва. Но в същото време сме записали, че в бюджетите по отделните заявители в Закона за държавния бюджет ще бъдат вписани отделни бюджети специално за подслушване. Още като видяхме законопроект за бюджета на първо четене, ние се убедихме, че управляващото мнозинство дезертира от тази идея за принципа за финансовата обвързаност. Не е сложно за 5 месеца да седнат и да изчислят колко средства ще бъдат необходими.

Нямаме обяснение защо е увеличен бюджетът на ДАТО. Основно става дума за бюрокрация и по-високи заплати, смята Вучков и допълва, че тази реформа няма да се състои.

Бившият зам.-министър на вътрешните работи смята за особено важен принципа за финансова обвързаност. Той не е измислен просто за да се харчат по-малко пари. Той ограничава апетитите на тези, които искат да подслушват, да го правят все повече с всеки изминал ден. Трябва да се въведат все пак някакви лимити.

По въпроса за кандидатите за Бюрото за контрол на СРС, Вучков отбеляза:

Кандидатурите са пет. Има откроени кандидати, ще преценим. Но всичко става все в последния момент. Трябва да има елементарна последователност на промените в сектора за сигурност. Това, което се случва сега в сектора за сигурност, не вещае нищо добро в бъдеще и дълго време ще трябва, за да бъде поправено.

Вучков смята, че Законът за държавния служител трябва да обхване и вътрешното министерство. Досега нямаше политическа воля за това и в ГЕРБ. Има и други грешки - за мен най-голямата грешка е, че не се приеха тези четири закона за секретните служби. Те трябва да се преконструират и да се започне реформа.

Веселин Вучков каза и какво очаква да се случи в парламента по въпроса: От 1-ви януари нищо ново няма да се случи. Никой не отговори защо е увеличен бюджетът на ДАТО. 

Вучков коментира и назначаването на Цецка Цачева за заместник-председател на парламантарната група на ГЕРБ. Според него в това няма нищо драматично.

Цялото интервю на Силвия Великова с Веселин Вучков можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени