Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Състоянието на кризисните центрове за деца у нас остава непроменено, сочи доклад на БХК

Положението в кризисните центрове за деца остава непроменено спрямо констатираните през 2011-а година хаос и сериозни нарушения на правата на децата в първия доклад на Българския хелзинкски комитет (БХК), изготвен след изследването на състоянието на кризисните центрове за деца в България. Това обяви в предаването "Преди всички" Станимир Петров от БХК:

През 2011-а всички се съгласиха с нашите констатации, всички държавни институции. За съжаление две години положението не се промени. Няма законодателни промени, нито структурни. В новия доклад, за съжаление, няма подобрение. Единствено е изготвено едно методическо ръководство, но то има препоръчителен характер. Състоянието на правата на децата, настанени в тези институции, продължава да бъде същото.

Профилът на самите центрове не е стриктно определен, там може да има смесване на деца, жертви на насилие, на експлоатация, включително сексуална, които са в криза и трябва да се работи с тях, и деца, които са с арогантно поведение и са в конфликт със закона. Това е грубо нарушение.

Констатацията е, че и в 14 кризисни центрове състоянието не е добро. Най-тежко е положението в софийския център, който е с много голям капацитет, който не отговаря на нормативно заложения капацитет от 15 места, в него се настаняват деца от различни категории, просещи, скитащи, върнати от чужбина, жертва на физическо насилие, сексуално експлоатирани деца. Това смесване не може да създаде условия за реална работа с тези деца.

Цялото интервю на Силвия Великова със Станимир Петров можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени