Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Христосков: В специалните ведомства трябва да има възраст за пенсиониране

Днес депутатите ще обсъждат предложенията за промени в Кодекса за социално осигуряване. Част от тях предвиждат замразяване на пенсионната възраст за хората, работещи при трета категория труд, отпадане на възрастта за пенсия при военните, както и въвеждането на предсрочно пенсиониране при недостигащи две години стаж или възраст.

В предаването "Преди всички" експертът по социално осигуряване и бивш управител на НОИ Йордан Христосков заяви, че в предложението за замразяване на пенсионната възраст има логика, тъй като хората, работещи при трета категория труд, са понесли най-много от тежестта на пенсионната реформа:

Има основание само за една година да се замрази възрастта за пенсиониране и през това време да се въведе този автоматичен механизъм на нарастване на възрастта. За 1-ва и 2-ра категория труд възрастта трябва да продължи да нараства, защото от 2000 до 2012 година тази възраст не беше променяна и разликата между 1-ва и 3-та категория труд стана над 10 години.

Полицията и другите специални ведомства трябва да имат възраст за пенсиониране, смята Йордан Христосков:

Нашата осигурителна система дава пенсия не за прослужени години, а при достигане на определена възраст, защото се смята, че над тази възраст хората са нетрудоспособни. Какво се получава сега в полицията – пенсионират се на възраст под 50 години и продължават да работят в охранителни фирми, а някои се връщат по друг начин да работят в системата.

От друга страна, Христосков коментира, че е добре за хората да има минимална възраст за пенсиониране в специалните ведомства, защото ги защитава от уволнение.

Търсенето на форми за гъвкаво пенсиониране, каквото предложение имат от БСП, няма да реши проблемите на безработицата, каза бившият управител на НОИ и допълни, че е по-добре вместо ранно пенсиониране хората, които са без работа, да получават помощ за безработица преди пенсиониране.

Цялото интервю с Йордан Христосков можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна