Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България се включва в "Европейската гаранция за младежта"

България се включва в инициативата "Европейска гаранция на младежта", която започва да се изпълнява от януари догодина. Целта е да се даде по-голям шанс на младите хора за достъп до трудовия пазар.

Младите до 24 години, които не учат, не работят и нямат регистрация в бюрата по труда, първо ще бъдат издирени и приканени да се регистрират. След това в рамките на четири месеца ще получат пакет от услуги - мотивация, обучение или субсидирано работно място за срок от 6 до 12 месеца.

Догодина за тази дейност ще се изхарчат 124 милиона лева - пари от Младежката гаранция, бюджета и Оперативна програма "Човешки ресурси".

Нова заетост ще получат 1 270 младежи, обясни заместник-социалният министър Росица Янкова.
Само за 2014-а година индивидуални планове за действия се очаква да бъдат изготвени на 75 хиляди младежи. Около 14 хиляди младежи ще бъдат включени в мотивационно обучение, обясни Янкова.
Заплатите по субсидираната заетост ще са не по-ниски от минималната за страната. Приетият от правителството план е със срок до 2020-а година и за седемте години напред ще се работи с 420 хиляди младежи. 154 хиляди от тях ще получат субсидирана работа, други 60 ще трябва да работят на реалния трудов пазар. Останалите ще бъдат мотивирани и обучавани как да търсят работа и ще получат допълнителна квалификация.

Целите за България - до 2020 година нивото на безработица да бъде сведено до седем процента от общия брой на безработните в цялата възрастова група, не само до 24, а до 29-годишна възраст.
В момента 28 процента във възрастовата група 15-24 години у нас са без работа, а 49 процента от този контингент е с основно и по-ниско образование. Едва седем процента са висшисти.

 

По публикацията работи: Цветелина Стоянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени