Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветът за сигурност на ООН решава дали да изпрати допълнително войници в Южен Судан

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун строго предупреди страните в конфликта в Южен Судан за опасността от гражданска война. Десетки хиляди потърсиха подслон в различни обекти на ООН след седмица на етническо насилие, което започна в столицата и се разпространи в страната.

"Нека бъда абсолютно ясен. Светът гледа всички страни в Южен Судан. Атаките срещу цивилни граждани и мироопазващите сили на ООН, разположени там да ги защитават, трябва да спрат незабавно. Обединените нации ще разследват съобщенията за сериозни нарушения на човешките права и престъпления срещу човечеството. Лицата, които отговарят, по високите нива, ще бъдат държани отговорни и ще се изправят срещу последствията".

Правителството на Южен Судан призна в неделя, че силите, верни на бившия вицепрезидент, а сега бунтовнически лидер Риек Мачар, са установили контрол върху столицата на щата Юнити, ключов регион за производство на петрол. Обвинен от президента в опит за преврат, Риек Мачар заяви в интервю по телефона, че неговите привърженици са готови да преговарят при определени условия.

Очаква се по-късно днес Съветът за сигурност на ООН да се произнесе с решение по препоръката на генералния секретар на организацията Бан Ки-мун, който поиска изпращане на допълнително 5500 войници в Южен Судан в помощ на мисията на ООН.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна