Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митрополит Серафим: Неврокопската епархия има много добра, здрава духовна основа

Снимка: БГНЕС
Неврокопската епархия, както и в предишни дни, така се случи да го заявя, има положена много добра, здрава духовна основа от блаженопочиналия митрополит Натанаил, така че, който и да беше избран, той имаше базата, за да може да надгражда и да умножава плодовете на тази духовна нива. Това каза митрополит Серафим, който беше избран за ръководител на Неврокопска епархия в неделя. Той даде за "Хоризонт" първото си интервю в това свое качество.

Разширяването на вярата и на православието ще е приоритет за новия митрополит:

Това е основно задължение и на църквата, на свещенослужителите, и разбира се, на митрополита като надзорник за това как и колко се проповядва и благовести, така че да може до всички да бъде достъпно Словото Божие и да могат да бъдат привличани хората и приобщавани към тайнствения, към благодатния живот на църквата. Така че това винаги е номер едно в служението на всеки един духовник - от дякона до архиерхерея.


По време на подготовката на избора за Неврокопски митрополит се чуха гласове от Гоцеделчевско, от Сандански, където свещениците искаха изборът да бъде отложен. Духовният водач обаче изрази желание да работи с тези свещеници:

Зависи от тяхното желание и от тяхното разположение. Те и от Дядо Натанаил са били приканвани да работят, да преосмислят постъпките си, но в края на краищата не могат да бъдат принуждавани, така че, ако те желаят, знаят как и могат да се включат в работата си и да изпълняват задълженията си, които са поели най-напред пред Бога като свещеници.
Може би трябва да бъдат изслушани и тогава вече да се мисли и да се търси вариант за работа с тях.

Митрополит Серафим беше категоричен, че не е имало злоупотреби във финансовите дела на Неврокопската епархия, в каквито беше обвиняван предшественикът му Натанаил:

Категорично не! В това съм убеден! Мисля, че няма такива неща.


Изборът за поста беше много оспорван - 6 на 6 гласа и гласът на Негово светейшество патриарх Неофит предопредели Серафим като нов Неврокопски митрополит. Духовникът коментира:

Всичко това е допуснато от Господ да бъде по този начин. Може би, за да няма към никой по-специално предпочитание. Не знам. Слава Богу, ще кажа за всичко, че всичко така се получава.


Въдворяването на отец Серафим ще бъде на 24-и януари. Общинският съвет в Гоце Делчев ще заседава в сряда. Очакванията са да определи деня за неучебен и неприсъствен, за да могат повече хора да посрещнат духовника.

Цялото интервю на Николай Кръстев с Неврокопския митрополит Серафим можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна